glavobolja1
Ostalo

Glavobolja -vrste, uzroci, dijagnoza, tretman liječenja

Stalna glavobolja koja djeluje u različitim dijelovima glave ukazuje na ozbiljnije probleme od uobičajene slabosti. Sklonost ka migreni imaju temperamentni ljudi, koji imaju nisku otpornost na stres. Osim toga, sklonost može biti nasljedna, a pojava glavobolje može da zavisi i od pola (žene pate od migrene češće nego muškarci). Stalni stres i nerviranje također imaju ozbiljan uticaj na zdravlje.

Svaki dio glave povezan je sa određenim unutrašnjim organom ili čitavim sistemom. Zbog toga redovna, ponavljajuća koncentrovana glavobolja ukazuje na probleme u drugim dijelovima tijela.

UZROCI GLAVOBOLJE I NA ŠTA ONA UKAZUJE

Pogledajte sliku sa numerisanim odjeljcima za glavu. Bol u svakom od njih ima svoje razloge.

glavobolja
 1. Bol u prvom predjelu signalizira infekciju desni i zuba.
 • Ako očne jabučice bole, onda je povećana kiselost tijela.
 • Očna duplja boli kod gastritisa.
 • Četvrto područje reaguje na upalne bolesti stomaka.
 • Bol u petom području javlja se tokom pogoršanja peptične čirne bolesti.
 1. Šesto mjesto reaguje bolom na poremećeni rad crijeva.
 2. Sedmi odjeljak boli – postoje problemi sa jajovodima ili je u pitanju bolest bubrega.
 3. Glavobolja u potiljku se javlja zbog problema u urinarnom traktu.
 4. Bol u desetom području je rezultat neuralgije.
 5. Česti bolovi u jedanaestom regionu ukazuju na stvaranje katarakte.
 6. Bol u dvanaestom predelu se javlja kod poremećaja mozga i kičmenog nerva.

Uz redovnu glavobolju na istom području, morate dijelovati promišljenije i liječiti organ u kome se bolest javlja, odajući glavobolju, a ne samo glavu.

Pored ovih faktora, kvalitet prehrane igra u tome veliku ulogu. Naučnici su otkrili da nedostatak određenih vitamina i makroelemenata može da bude uzrok glavobolje.

1. Folna kiselina i  vitamin B12.

Folna kiselina i vitamin B12

Zbog nedovoljnog sadržaja ovih supstanci u tijelu, čovjek postaje zaboravan, rasejan, razdražljiv. Šta više, kad se pojavi glavobolja,uzimamo lijekove koji sadrže aspirin, a on snižava nivo folne kiseline i vitamin B12.

Da bismo nadoknadili ovaj nedostatak, potrebno je da jedete špinat, bundevu, brokoli, šparoge, avokado, repu, šargarepu i jaja. Trudite se da ove namirnice uvrstite u svakodnevnu prehranu i vidjećete da ćete se bolje osećati.

2. Bakar i gvožđe.

Bakar i gvozdje

Također spadaju u važne makroelemente. Do njihovog nedostatka najčešće dolazi kod žena, a to dovodi do razvoja anemije, migrene, hipotenzije, depresije i umora.

Ove važne supstance možete dobiti iz oraha, graha, kozjeg sira, avokada,zelene salate, sjemenki, džigerice i algi.

3. Vitamin B6.

Vitamin B6

Nedostatak ovog vitamina dovodi do razvoja vaskularnih oboljenja. Da biste to spriječili, jedite više graha, jetre, svježeg povrća i  žitarica. Na taj način ćete očuvati zdravlje vitalnih organa, kao što su srce i mozak, a također ćete ojačati nervni i kardiovaskularni sistem.

4. Vitamin D.

Vitamin D

Važan vitamin koji se stvara u tijelu, kada je izloženo sunčevoj svetlosti. U periodu jesen-zima, sunca nema dovoljno, tako da se morate pobrinuti da prehrana sadrži hranu bogatu ovim vitaminom, a to su jaja, mahunarke, džigerica, morski plodovi i svi mliječni proizvodi.

Ne zaboravite da su zdrava prehrana, spavanje, šetnje na svježem vazduhu i vježbanje – ključ zdravlja i dugovječnosti! Zdrav način života smanjuje učestalost migrena i njihov intenzitet.

Slične objave