med 1 scaled
Programi

Mediteranska pravilna prehrana

Zdrava mediteranska dijeta označava način prehrane koji je prema  Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 1994. proglašen referentnim modelom prehrane. Smatra se jednom od najzdravijih dijeta na svijetu, a prvo je primijećena na područjima uzgoja i korištenja maslinovog ulja, odnosno u mediteranskim zemljama.

Mediteranska dijeta nastala je na osnovu tradicionalne ishrane koju koriste stanovnici mediteranskih zemalja kao što su Grčka, Italija, Španija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Turska, Libija, Libanon, Alžir, Maroko, Tunis i druge zemlje. Veliki broj istraživanja rađenih na ovu temu pokazalo je da mediteranski način ishrane omogućava postepeno skidanje kilograma, uz korišćenje zdravih i nutritivno vrijednih namernica. Studije su potvrdile da mediteranska prehrana doprinosi mršavljenju te prevenciji srčanog i moždanog udara, dijabetesa tipa 2 te preuranjene smrti.

mediteranska

Mediteranska dijeta nije vegetarijanska jer se najviše konzumiraju riba i morski plodovi, a umjereno meso i mesni proizvodi. Također, jedu se velike količine svježih namirnica, poput svježeg voća i povrća. Uobičajeni desert je svježe voće.

Iako su prednosti mediteranske dijete poznati već decenijama, nova istraživanja čine je iznova aktivnom, dodajući svaki put nešto novo na njene već poznate karakteristike. Ipak, ono po čemu je ova dijeta poznata su namirnice koje je čine.

Bogatom i raznovrsnom mediteranskom dijetom su zadovoljene sve potrebe organizma za energijom i nutrijentima. Mesom i ribom je osigurana potrebna količina vitamina B12 i željeza, a voćem i povrćem sva potrebna količina antioksidansa, vitamina i minerala.

Osim toga, dodatne karakteristike mediteranske dijete su da se hrana priprema kod kuće te da se objeduje u društvu, sporo i s užitkom. Također, pri kuhanju se koriste lokalno uzgojene namirnice te mnogi ljekoviti mediteranski začini.

Temeljna pravila mediteranske prehrane

 • Maslinovo ulje je glavni izvor masti u ovoj dijeti, a svježe sezonsko voće i povrće sastojak (gotovo) svakog obroka. Mediteranska dijeta koristi i dosta začinskog bilja, kao što su bosiljak origano, ruzmarin, menta, peršun, a jelu se daje poseban šmek korišćenjem belog luka ili limuna. Večera obično uključuje i čašu crnog vina.
 • Što jesti redovno: Povrće, voće, orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke, krompir, integralne žitarice, integralni hljeb, začini, riba, plodovi mora i ekstra djevičansko maslinovo ulje.
 • Što jesti umjereno: Perad, jaja, sir i jogurt.
 • Što jesti rijetko: Crveno meso
pravila mediteranske prehrane
 • Nemojte jesti: Pića zaslađena šećerom, dodane šećere, prerađeno meso, rafinirane žitarice, rafinirana ulja i druge vrste  visoko prerađene hrana.

Izbjegavajte sljedeće namirnice

 • Dodani šećer: gazirana pića, bomboni, sladoled, bijeli šećer i mnogi drugi.
 • Rafinirane žitarice: bijeli hljeb, tjestenine od rafinirane pšenice itd.
 • Trans masti: nalaze se u margarinu i raznim prerađenim namirnicama.
 • Rafinirana ulja: sojino ulje, ulje uljane repice i druga.
 • Prerađeno meso: prerađene kobasice, hot-dogovi itd.
 • Hrana koja se visoko obrađuje: Sve označeno s “low-fat” ili “diet” ili koje izgleda kao da je proizvedeno u fabrici.

Čitajte deklaracije na namirnicama kako biste izbjegli ove nezdrave sastojke.

riba u prehrani

Iako mnogi spore da mediteranska dijeta sadrži veliki procenat masti (35-40 procenata), ovde se radi o zdravim mastima (mononezasićenim mastima) kojih ima u maslinama, koštunjavim plodovima i avokadu i omega-3 masnim kiselinama koje se nalaze u ribi, lanu i koštunjavim plodovima. Istraživanja su pokazala da su ove masti itekako korisne – oni koji drže mediteransku dijetu sa visokim sadržjem mononezasićenih masti ostaju vitki uprkos njenom velikom procentu.

Mediteranski način života igra veliku ulogu u načinu i uspješnosti držanja dijete. Fizička aktivnost, svjež vazduh, pozitivne misli i opuštanje, uz hranu u kojoj se uživa sa porodicom ili prijateljima su dodatna, veoma važna pravila koja svako ko drži ovu dijetu treba da ima u vidu. Na ovaj način koristi imaju i duh i tijelo. 

Slične objave